poniedziałek, 28 maj 2012 18:11

Już w najbliższy czwartek startuje Wrocław Global Forum 2012

wgf  Marcin Kłódkiewicz

Udział w WGF 2012 potwierdzili m.in. minister Radosław Sikorski, Stefan Fϋle, Komisarz ds. Rozszerzenia i Polityki Sąsiedztwa, Lech Wałęsa oraz silna, i podkreślająca rangę wydarzenia, reprezentacja administracji amerykańskiej: Ellen Tauscher oraz Thomas Nides, pełniący funkcję zastępcy Hillary Clinton - oboje z Departamentu Stanu USA, a także sławny ukraiński pięściarz, a obecnie również polityk, Witalij Kliczko.

Co roku, z zadowoleniem obserwuję rozwój i wzrost rangi Wrocław Global Forum, będącego wynikiem dobrej współpracy organizatorów, w tym Polskiego Instytutu Spraw Międzynarodowych, miasta Wrocław oraz Atlantic Council of the United States. Jestem przekonany, że tegoroczna edycja – skupiająca w swym bogatym programie wybitnych ekspertów z całego świata – potwierdzi rangę Forum jako ważnego miejsca wymiany poglądów i dyskusji,  wywierającej wpływ na politykę zagraniczną Polski i innych krajów Europy Środkowo-Wschodnie  – powiedział Jan Krzysztof Bielecki, przewodniczący Rady Gospodarczej przy Prezesie Rady Ministrów, przewodniczący Rady Polskiego Instytutu Spraw Międzynarodowych.

Tak jak w latach ubiegłych, w czasie konferencji, zostaną przyznane nagrody Freedom Awards. Otrzymają je osoby, które przyczyniły się do rozszerzania wolności i swobód obywatelskich. W tym roku nagrody otrzymają: Władysław Bartoszewski, National Endowment for Democracy, organizacja wspierająca inicjatywy demokratyczne na całym świecie, Emma Bonino, włoska parlamentarzystka, członek zarządu Arab Democracy Foundation oraz Moncef Marzouki oraz prezydent Tunezji, który odbierze nagrodę w imieniu narodu tunezyjskiego.

Wydarzenie będzie można śledzić na żywo w Internecie dzięki live streamingowi na stronie: www.live.wgf2012.eu

Program konferencji i dodatkowe informacje znajdują się na stronie: www.wgf2012.eu

Wrocław Global Forum odbędzie się, podobnie jak w latach ubiegłych, we Wrocławskim Centrum Kongresowym, najnowocześniejszym tego typu obiekcie w Polsce. Wydarzenie organizują: Miasto Wrocław, Atlantic Council of the United States oraz Sekretariat Wrocław Global Forum. Pełny program konferencji i dodatkowe informacje znajdują się na stronie Wrocław Global Forum 2012: www.wgf2012.eu

Akredytacja prowadzona będzie do środy 30 maja 2012 r. na stronie www.wgf2012.eu w zakładce: Press